Bæredygtig tekstilsektor: Tanker eller speedbåd?

Bæredygtig tekstilsektor: Tanker eller speedbåd? - Önling

FLERE TILGANGE TIL EN MERE BÆREDYGTIG MODE- OG TEKSTILSEKTOR: TANKER- ELLER SPEEDBÅD-TILGANGEN?

Jeg blev for nylig bedt om at være en del af panelet på en heldags workshop kaldet ’Taking the pulse of the Nordic fashion and textile industry’. Det var Miljøministeriet, som var vært for workshoppen og deltagerne omfattede passionerede mennesker fra forskellige regeringsorganer, Nordisk Ministerråd, konsulentfirmaer, miljøinteressegrupper samt private tøjmærker, som jeg selv. Alle, som har en andel og interesse i at gøre tekstilindustrien mere bæredygtig.

Workshop programme sustainable fashion industry, featuring Lotte Ronan

Jeg følte mig ret ydmyg og lidt ’corporate’ da jeg ankom til workshoppen, men det viste sig at være en meget interessant dag med gode debatter og mange interessante vinkler på branchen. Dagens vigtigste konklusion var, at ikke én af de mange spillere og interessenter, som deltog i workshoppen, kan ændre industrien alene - vi skal arbejde sammen, da det er en meget kompleks og uigennemsigtig industri.

"ikke én af de mange spillere og interessenter,
som deltog i workshoppen, kan ændre industrien alene
- vi skal arbejde sammen"

Mens vi alle delte det samme mål om at gøre industrien mere bæredygtig, blev det dog mere og mere synligt i løbet af dagen, at vi har meget forskellige tilgange til at gøre dette. Der syntes at være en generel enighed om, at industrien bedst kan ændres ved at indføre lovgivning og incitamenter, som fremmer bæredygtig og cirkulær produktion (eller straffer konventionel produktion). Selvom jeg helt sikkert kan se fordelene ved at arbejde på pan-nordisk plan og stille langsigtede lovkrav til producenter, har jeg samtidig en solid tro på en mere kortsigtet og taktisk tilgang til at skabe forandring.

Jeg ved af erfaring, at der er enorm meget læring at hente i en mere forsøgsbaseret trial-and-error tilgang til projekter – og på personligt plan er jeg nok for utålmodig skabt til at vente 3 år med at se resultaterne af mit arbejde...  Så vi er tilbage ved det gamle dilemma; om det er mest fornuftigt at vente på, at tankskibet skifter retning, eller om man kan opnå større effekt og indflydelse ved at sende ’speedbåde’ ud for at teste farvandet ... Önling’s tilgang har altid været speedbåd tilgangen. Vi arbejder taktisk og høster læring af de erfaringer vi gør os, snarere end at arbejde en 3-årig strategi, implementere den og derefter revidere den. Jeg tror, at verden ændrer sig så hurtigt i dag, at hvis man arbejder med mere end en 1-2 års planlægningshorisont, så er ens produkt allerede forældet og forbrugeren har ændret adfærd. 

"Vi ser det som en af vores kritiske opgaver,
at være med til at ændre efterspørgslen
fra fast fashion til slow fashion..."

Hos Önling anser vi netop forbrugeradfærden som en af de mest kritiske faktorer for at skabe forandring i branchen. Vi ser det som en af vores kritiske opgaver, at være med til at ændre efterspørgslen fra fast fashion til slow fashion og gøre det cool og moderigtigt at tænke langsigtet ift. ens garderobe for at øge mængden af genanvendt tøj og fibre, der genbruges og bringes tilbage i produktionen. Dette kan vi bl.a. gøre gennem pilotprojekter og gennem information. Derfor kan du regne med, at Önling vil lancere flere mindre projekter, piloter og nye produkter med en bæredygtig og cirkulær vinkel - fordi vi mener, vi kan skabe en større forandring og lære meget mere ved at være aktive på markedet med vores produkter og se kundernes reaktion, end vi kan fra teoretiske strategidokumenter.

 

Promotion of sustainable nordic design

 Lotte Ronan, administrerende direktør og medejer, Önling