Materialer - en bæredygtig designers vigtigste værktøj

Materialer - en bæredygtig designers vigtigste værktøj - Önling

Materialevalget er den bæredygtige designers vigtigste værktøj

At sige, at man er en bæredygtig designvirksomhed er egentlig en smule paradoksalt. For selvom Önling’s grundlæggende tanke er at producere det gode stykke tøj, der tager alle de rigtige hensyn til miljø og mennesker, og er holdbart i kvalitet og design, så er faktum, at det jo stadig er ét stykke tøj mere, som skal produceres og sendes ud i verden.

Heldigvis har man som designer i en bæredygtig modevirksomhed, en række værktøjer, som tilsammen kan være med til at gøre tøjproduktionen langt mindre miljøskadelig og mere bæredygtig.

Materialevalg er en af de største og vigtigste parametre for, hvor bæredygtigt – eller miljøvenligt – et stykke tøj går hen og bliver. Men der kan også gå en lille smule religion i det, for der er forskellige skoler inden for materialer og det er faktisk lidt af en jungle at finde rundt i... Både som designer og som forbruger.

Guide til bæredygtige materialer - del 1:

Modal sustainable material, Dea dress

Billede 1 herover, Modal anvendt i Dea dress with silk insert.

Lyocell, sustainable material, sustainable denim shirt

Billede 2 herover, Lyocell anvendt i Sustainable denim shirt with pintucks

Wool, a sustainable material, here Chabel favorite sweater

Billede 3 herover, uld anvendt i Chabel My favorite sweater with zippers.

Syntestiske eller naturlige fibre:

Man kan helt overordnet dele materialetyper op i syntetiske og naturlige fibre. Naturlige stoffer som bomuld, silke og uld er fremstillet af dyre- eller plantebaserede fibre, mens syntetiske stoffer er menneskeskabte og produceret udelukkende fra kemikalier til fremstilling af stoffer som polyester, rayon, akryl og mange andre.

Syntetiske fibre er kendt for bedre holdbarhed og billigere fremstilling, men de er erhvervet fra olieprodukter og kræver en kompleks proces, som alle syntetiske stoffer. Men naturlige fibre findes naturligt på vores planet uden at være videnskabeligt opfundet og derfor sværger Önling, så vidt muligt, til naturlige materialer.

Vores foretrukne materialer er modal, økologisk bomuld, uld, cupro, Lyocell og silke. Og hvor vi kan komme til det, opkøber vi også meget gerne (naturlige) restmetervarer fra andre brands, således at vi mindsker spild af gode metervarer.

Nedenfor vil jeg forklare, hvad det er ved nogle af disse metervarer, som gør, at vi elsker at bruge dem. I denne del 1 vil jeg gennemgå 3 materialer, et kommende indlæg (del 2) vil gennemgå de resterende materialer.

Modal:

Modal er lavet af naturligt forekommende materialer, nemlig cellulosefibre fra bøgetræer. Når en bluse produceres i modal, fremfor almindelig bomuld, bruges der langt mindre vand og pesticider. Modal er kendt for sit luksuriøse fald, det kryber ikke, er meget farveægte og rigtig åndbart og behageligt at have på. For et par år siden, lavede Önling faktisk et (meget uvidenskabeligt) mini-studie, hvor vi gav 3 kvinder i overgangsalderen en bluse i modal, og de meldte alle tilbage, at stoffet var langt mere behageligt og åndbart end meget af det, de normalt gik i. To af dem sov i blusen fordi de sagde, at den havde en god absorptionsevne og at de dermed ”svedte mindre igennem”. Læs mere om vores kollektion i Modal her.

Lyocell:

Lyocell® er ganske enkelt mærket som det mest bæredygtige fiber, tekstilindustrien kan stampe op til dato. Lyocell er også kendt som Lyocell by Tencel.

Lyocell er lavet af FSC-certificeret træ-kvas fra europæiske bøgetræer og eukalyptustræer fra Sydafrika og asien. Træerne vokser i naturlige skovområder og kræver ikke andet end regnvand. Træ-kvaset til fiberproduktionen kommer fra naturlig skovudtynding og af rester fra træindustrien.

Den unikke fibersammensætning af bøgetræer og eukalyptus gør Lyocell virkelig behageligt at have på, samtidig med at stoffet har en god absorptionsevne, som gør, at det suger fugt og hurtigt afgiver den igen. Stoffet har dermed en eftertragtet bakteriehæmmende funktion, så man kan spare en vask eller to i forbindelse med brug.

Lenzing AG fremstiller Lyocell under stor hensyntagen til miljøet. Fx. bliver de midler, som bruges til at opbløde træ-kvaset til cellulose, genbrugt i et lukket økosystem og den energi der bliver afgivet i forbindelse med fremstillingen af fibrene, bliver genbrugt hos det lokale fjernvarmeværk. Det er den eneste type af cellulosefibre, der kan prale af, at have opnået Svanemærket. Læs mere om vores kollektion i Lyocell her.

Uld:

Hos Önling elsker vi uld og vi har lagt meget arbejde og mange kræfter i at få udviklet vores egne uld-kvaliteter, som har god holdbarhed og som kradser minimalt. Det er faktisk mig, der er kradsetester her i firmaet, idet jeg er ret sart og brokker mig, bare det kradser det mindste.

Uld høster toppoint når det kommer til bæredygtighed, for uld er nemlig et af de tekstiler (sammen med viskose og bomuld), som udleder mindst CO2 under produktion. Til sammenligning kræver nylonfremstilling mere end 5 gange mere energi, akryl 3,8 gange og polyester 2,7 gange mere energi, end det tager at producere en tilsvarende mængde uld.

Uld har desuden rigtig mange fordele, når det kommer til brugen. Uld holder kroppen varm i kulde og kølig i varme, hvilket betyder at du reelt set kan gå med det året rundt. Faktisk kan uld absorbere 30% af sin vægt i vand, uden at den føles fugtig – hvilket er grunden til, at man kan svede forholdsvist meget i uld, uden at blive kold og fugtig.

Uld krøller ikke og er smudsafvisende (pga. det naturligt forekommende lanolin, som holder ulden modstandsdygtig overfor smuds og lugt). Derfor behøver man ikke at vaske uld særlig ofte – tit kan du bare tage din uldtrøje “med i bad” – dvs. hænge den i bruseren, så den bliver renset af den varme vanddamp. Og du behøver ikke at bekymre dig om, at det mister farven, for uld holder farven og er generelt meget holdbart.

Sidst, men ikke mindst, er uld biologisk nedbrydeligt og fornybart (dvs. at fåret helt automatisk får ny uld igen og igen, helt uden at det skal ”dyrkes” og fremelskes med gødning, pesticider og lignende). Al den uld, som Önling bruger er naturligvis pesticidfri og ingen af vores leverandører bruger mulesing, så det er helt smertefrit for fåret at få fjernet dens uld. Læs mere om vores kollektion af uld her. 

Det var lidt om vores materialefavoritter og jeg håber det fremgår tydeligt, hvorfor vi er så vilde med disse materialer. Når man taler bæredygtighed og tøjbranchen skal man dog altid huske på, at der ikke er noget, der blot er sort/hvidt. Det handler om at se sig for, stille spørgsmål og være okay med at verden ikke er perfekt.

 

Lotte Ronan, Administrerende direktør og medejer, Önling