Garnrester - at give garn nyt liv

Yarn scraps in many colors
I dette blogindlæg fortæller jeg, Mette, om mit forhold til garnrester og mine projekter. Vil du gerne lære om teknikker til restestrik, se dette blogindlæg. 

Jeg har rigtig mange garnrester – jeg kunne helt sikkert isolere et mindre parcelhus med mine rester. Både fordi jeg tit køber for meget og fordi jeg nogle gange kan blive helt forelsket i et nøgle. Så ender jeg med masser af rester.

Derfor er jeg ret vild med Stine Hoelgårds ”restesweater”. Jeg synes det er en genial måde, at få brugt alt det lækre garn man har liggende. Du kan se flere billeder på Instagram, @stinehoelgaard eller #restetrøjen

Restetrøjen af Stine Hoelgaard

Hos Önling er vi vildt glade for at Stine Hoelgaard kommer og holder en workshop hos os d. 3. oktober om hendes Restetrøje. Så grib fat i dine garnrester og dine strikkevenner og køb en billet her.

"Vi vildt glade for at Stine Hoelgaard kommer
og holder en workshop om hendes Restetrøje."

Workshoppen indeholder både et lille oplæg med Stine, om hendes designs og om hendes vej til at blive strikkedesigner - og naturligvis om opskriften på hendes restesweater.

Desuden vil vi lave et ”Bytte garn bord”. Det går ud på at man tager de garnrester med, som man ikke selv kommer til at bruge og bytter dem med nogen der passer i farven, til den sweater man ønsker at strikke. Lige præcis hvordan vi komme til at gøre det melder vi ud senere. Det kan både være hele og halve eller kvarte nøgler. Det vigtigste er at give dit lækre garn nyt liv.

Den måde at give garn nyt liv kalder man også cirkulær økonomi – at ting får nyt liv og kommer ind i cirklen igen. I den forbindelse kan jeg fortælle om et super spændende projekt jeg skal være med i. Det hedder ”fibershare” altså ”fiber deling”. Det er et projekt der kører gennem Instagram og som også handler om at give sit garn nyt liv. Det handler som sådan ikke om rester – men mere om at få nogle af de nøgler man lidt har fortrudt man har købt, eller dem man bare ved man ikke får brugt, i spil igen.

Det fungerer sådan at man betaler et administrationsgebyr på 8 $ og udfylder et skema om hvem man er: Strikker man? Yndlingsgarner, yndlingsfarver, hvor strikker man, og hvad ser man mens man strikker, yndlingssnacks og hvilke farver man kan lide og ikke lide. Så matcher ”fibershare” en op med en ”partner” og så sender man minimum 200 g garn til den person. Man ved hvem hinanden er, og man skal tage kontakt til hinanden – lige sige hej.

Fokus er på at ”give videre” eller pay it forward. Så man putter lækre ting i pakken, måske ting man godt selv kan lide, eller noget man ser eller har, som man tror vil gøre den anden glad.

"Jeg elsker at vide at mit garn
og mine fejlkøb, kan give en anden glæde."

Jeg elsker at vide at mit garn og mine fejlkøb, kan give en anden glæde. Og det at det ikke kun handler om at rydde sit lager, men at der også er et aspekt med om at gøre et andet menneske glad – et menneske man ikke kender men som man deler en passion med, synes jeg er skøn.

Garnrester i gul og rosa

Hvis du synes det lyder spændende så tjek dem ud på Instagram (@fibershare) denne omgang der starter nu er den sidste i år. Men der kommer nye til næste år.

Jeg håber vi ses til Stine Hoelgårds workshop den 3. oktober. Jeg er i hvert fald klar med en stor pose restegarn, og håber måske liiiige at finde de farver jeg selv mangler, så jeg kan komme igang med restesweateren.  

Du kan købe billetterne her.

Mette Lundstad 
Garn- og strikkeentusiast hos Önling