Hvordan strikker man med flere farver?

Flerfarvestrik på Björk islandsk sweater fra Önling

Hos Önling elsker vi at blive dygtigere. Derfor har vi blandt andet en masse workshops samt en hel række indlæg på vores strikkeblog, hvor du kan lære nye teknikker og få inspiration til spændende designs, du strikke med de nye teknikker. I dette indlæg handler det om ”flerfarvestrik”.

I dag har vi fokus på strik med flere farver. Man kalder det også flerfarvestrik eller mønsterstrik på dansk - og der er endnu flere ord på engelsk. Her går flerfarvestrik i daglig tale både under ord som stranded knitting, fairisle og jaquard. Den mest generelle betegnelse er stranded knitting, mens fairisle henviser til en særlig farve- og mønstertradition fra Shetlandsøerne. Den vender vi tilbage til.

 Sirid sweter med Nordisk mønsterstrik

Lær at strikke med flere farver

Tofarvet strik er en populær metode i hele norden. Du kan opnå utrolig smukke resultater ved at strikke med to farver, hvad enten der er tale om kontrastfarver eller to forskellige nuancer. Når du strikker med to farver, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du holder de to garner. Læs med her og lær mere om, hvordan man strikker med flere farver.

Styr på teknikken

Afhængigt af hvor du holder de to tråde, har du mulighed for at fremhæve den ene farve mere end den anden – denne metode kaldes dominansstrik. Den farve, der ikke strikkes med placeres på strikketøjets bagside bag maskerne i den dominante farve.

Sådan gør du:

Du strikker dominansstrik ved at holde den ene tråd over pegefingeren, som du plejer, mens du holder den anden over både pegefinger og langfinger. Det dominante garn er den tråd, du har over pegefingeren og tættest på strikketøjet. Tråden, der ligger over de to fingre skal ligge længst væk, tæt på neglen, og der skal være ca. 2 cm mellem de to garner.

Gudrun

Farvevalg

Når du skal vælge farver til dit mønsterstrik, er det vigtigt at vælge farver med god kontrast. Det kan du nemt tjekke med kameraet på din telefon. Tag et billede i sort/hvid på din telefon, og tjek om man tydeligt kan se forskel på farverne. Kan man det, så kan man også se forskel ved flerfarvestrik.

På eksemplet nedenfor kan du se, at den hvide er tydeligt forskellig i sort/hvid, mens den grønne og grå ikke adskiller sig meget - så her kunne du med fordel vælge nogle farver med mere kontrast...

Farvevalg i flerfarvestrik

En tyk og tæt strik

Når du strikker med to farver, får du et lækkert, tykt og tæt strikketøj. Tofarvet strik er derfor velegnet til tykke sweatre, huer og lignende. Årsagen til det tykke strikketøj skyldes, at der strikkes med to tråde på én gang. Den ubrugte tråd føres med om på vrangsiden af strækketøjet, indtil den skal bruges igen, og her dækker trådene over vrangmaskerne. Trådene på vrangsiden kan blive for lange, især hvis der bruges mere end to farver. Bliver trådene for lange, kan de hænge fast i knapper, lynlåse og fingre, når trøjen tages på. Er der langt mellem farveskift, kan trådene hæftes på bagsiden undervejs. Strik med flere farve benyttes ofte i shetlandsk, norsk, færøsk og islandsk mønsterstrik samt hønsestrik.

Draka swater
 
Gode projekter med flerfarvestrik  
Har du mod på at strikke en sweater, så vælg en med rundt bærestykke til at starte med. Vi elsker selv Sirid, som er en af vores allermest populære modeller i flerfarvestrik og inspireret af den færøske strikketradition med flotte, flerfarvede bærestykker. 
Er du vild med de flerfarvede bærestykker, så prøv også at se sweatrene Gerdur, Rosir og Draka, som alle er inspireret af den islandske strikketradition i deres måde at lave flerfarvemønster. Fælles for dem er også, at de strikkes efter diagram. Diagrammer læser man nederst fra højre hjørne, og har du ikke prøvet det gør undrer du dig måske over ’de grå masker’, som betyder ’ingen maske’.
Det betyder helt konkret, at masken ikke findes endnu – du skal simpelthen springe feltet over, indtil der er kommet flere masker (udtagninger) på bærestykket. 
Du kan se hele vores udvalg af nordiske sweatre med flerfarvestrik her.
Islandske sweatre fra Önling