Lær at strikke raglan

Lær at strikke raglan

Den helt nye Easy Peasy sweater er designet med raglanærmer, hvilket er en virkelig smuk, nem og klassisk måde at strikke sit bærestykke på. På den første Easy Peasy (Basis sweater) blev udtagningerne lavet løbende over hele bærestykket, hvilket kaldes rundskåret. Og i den nye Easy Peasy sweater skal du lære at strikke raglan; en teknik, hvor du laver udtagninger som danner ’raglansømme’, og krop og ærmer strikkes samtidig i ét...

'Raglansømme’ er når ærmerne starter helt oppe ved halsen, og følgerskulderlinjerne, fra halsen til under ærmerne. Hvilket resulterer i en flot markering af overgangen mellem ærmer og kroppen. Raglan er en meget brugt teknik til at lave udtagninger på, når du strikker oppefra og ned i et stykke.

Således får du masker nok til både ærmer og kroppen på din sweater. Det giver samtidig et superflot design element og desuden slipper du for at skulle montere, dvs. sy din sweater sammen efterfølgende.

Se Easy Peasy serien med nemme strikkeopskrifter til damer her

Easy Peasy begynderstrik med raglan

Sådan kommer du igang med raglan

Det er ikke svært at lære at strikke raglan – det kræver blot nærlæsning af opskriften, at man ser en video eller to samt en god portion koncentration.

I Easy Peasy med raglan starter raglan-udtagningerne helt oppe ved halsen, efter du har strikket ribkanten. Her skal du allerede begynde på dine raglanudtagninger og derved skabe flere masker til både krop og ærmer.

Det første du skal gøre, er at dele dine masker op og gøre klar til raglan. Du skal sætte et vist antal masker af til hhv. ryg, ærmer og forstykke, og det gør du ved brug af maskemarkører, der hvor raglan-udtagningerne skal være.

Ellers bliver det umuligt for dig at se, hvor du skal tage ud, og så bliver resultatet noget rod. Det er MEGET vigtigt at raglanudtagningerne laves på samme sted på hver udtagningsomgang, ellers får du en skæv raglan.

Raglan strik - trin for trin

Raglan kan strikkes i alle slags garner, men er du nybegynder er det altid nemmest at strikke med en enkelt tråd. Easy Peasy med raglan strikkes i en tråd Önling No 1, og resultatet bliver superblødt og lækkert.  Der findes nogle forskellige teknikker til at lave udtagningerne til raglan. I Easy Peasy opskriften laver vi udtagning ved at strikke 2 ret i en maske.    

Strik til det sted, hvor din raglan skal begynde, dvs din første maskemarkør.

Chloe sweater med flotte raglanærmer

Du tager 1 maske ud ved at strikke ret, først i forreste maskeben og derefter i bagerste maskeben. Der strikkes altså 2 gange i 1 maske, og den ene maske bliver derfor til 2 (= 1 udtagning). Til Easy Peasy raglan sweater laves to udtagning ved hver raglansøm, så du strikker 1 udtagning, 1 ret, 1 udtagning og på den måde tager en maske ud på hver side af raglanen’s midte. 

Easy Peasy med raglan – altid udtagninger på hver anden pind

Du skal lave dine raglan-udtagninger på hver anden pind.

På Easy Peasy, hvor vi jo strikker på rundpind, strikker vi kun i ret, og her strikker du hver anden omgang med raglan-udtagninger og hver anden omgang almindelig ret hele vejen rundt.

Når du er færdig med at strikke raglan og har taget alle de masker ud som opskrifter angiver, har du masker nok, til at strikke krop og ærmer færdigt.

Strikkeopskrifter med raglan-udtagninger

Hvis du vil prøve kræfter med andre raglan teknikker, så har Önling en række andre opskrifter, hvor der også strikkes raglan. Se for eksempel Caroline sweater, Cornelia sweater, Bernadette, Benedicte sweater, Freja og Frigga V-hals – som begge er sommer t-shirts; Alle er gode og relativt nemme begynderdesigns.

Derudover kan nævnes vores andre sweateropskrifter med raglan, hvor sværhedsgraden er øget i forskellige grader.

Sweatre fra Önling med raglan

Fra lettest først til sværest nederst:

Dagmar sweater

Sweater med nister

Ahhh mink sweater

Chili flæse sweater

Dicte sweater

Abelone sweater

Asta sweater

Summer in Denmark sweater

Axis sweater

Limoncello sweater

Petra patent sweater

Magnum sweater

På Önlings webshop kan du finde diverse strikkeopskrifter med både simple og avancerede mønstre. Du kan også købe tøj og garn, og vi sender naturligvis landsdækkende.