Lotte strikker sammen med sin datter

Lotte strikker sammen med sin datter

Vi bliver ofte spurgt af søde mennesker fra nær og fjern, hvordan man kommer i gang med at strikke. Det kan virke som et uoverskueligt projekt at kaste sig ud i så omfattende et håndværk, men du kan faktisk blive en dygtig og habil strikker på relativt kort tid. Al øvelse gør naturligvis mester, men du behøver ingenlunde have strikket et helt liv for at mestre de svære teknikker.

Vi vil gerne inspirere endnu flere til at kaste sig ud i strik med alt hvad det indebærer. Det er en fantastisk aktivitet, der både skaber ro i hovedet og smukt tøj. 

Vi har derfor talt med en række ny-strikkere om deres strikkestart. I dag skal I møde Lotte Ronan, som er den ene af vores to boss-ladies i Önling. Hun startede med at strikke for kun fire måneder siden og har allerede strikket sin første sweater i et smukt mor-dattersamarbejde.

Hvorfor har du kastet dig ud i strikningens kunst? Du er jo blevet presset lidt fra tid til anden af alle de strikkende Önling-damer, men du ville ikke overgive dig. Før nu… Hvad skete der?

Min datter gerne ville lære at strikke, og når du har en 14-årig datter, der gerne vil bruge mere tid sammen med dig, så siger du ikke nej. Så jeg satte mig ned og lærte step-by-step det helt basale og valgte en opskrift, jeg mente, vi kunne kapere. Og så gik min datter og jeg i gang med den meget begyndervenlige Novice Sweater fra Petite Knit. 

Hvordan lærte du så at strikke?

Jeg lærte det første gang i håndarbejdstimerne i folkeskolen – det er mange år siden, så de færdigheder var desværre blevet en smule rustne. Da min datter og jeg gik i gang med at strikke vores første 'værk' for fire måneder siden, foregik al læring ved hjælp af strikkevideoer på YouTube. Jeg fik også masser af hjælp fra mine kolleger hos Önling – især vores søde og dygtige Mette, som måtte plages med mine opringninger og sms’er, hver gang jeg stødte på noget svært eller var i tvivl om, hvordan jeg skulle fortsætte. Hun hjalp altid med et smil og masser af tålmodighed.

Kvinde strikker nemt begynderprojekt

Et helt nyt sprog 

Hvad var det allersværeste ved at komme i gang, og er der noget, der til stadighed udfordrer dig?

Min største udfordring er helt sikkert at læse og forstå en opskrift. Det har jeg endnu til gode at lære, da Novice Sweater-opskriften er skrevet i et meget begyndervenligt sprog. Jeg er en smule bekymret for at skulle i gang med at læse en 'almindelig' opskrift skrevet til garvede strikkere, for det virker som om, man skal i gang med at lære et helt nyt sprog.

Desuden synes jeg, det er en udfordring at skulle vælge garn og sætte farver sammen. Det er jo supersvært at forestille sig, hvordan slutproduktet kommer til at se ud, når der bare ligger fem nøgler garn foran dig. Og der er mange timer at spilde, hvis resultatet ikke ender med at blive pænt. Men jeg tænker og tror på, at øvelse gør mester, så jeg må bare i gang med at prøve mig frem og lave en masse fejl. Det lærer man af, siger de kloge :) 

Det er fedt at skabe selv

Hvad er det fedeste ved at strikke – og det mest irriterende?

Det fedeste ved at strikke er klart, at man selv producerer noget med egne hænder og at se slutproduktet vokse frem maske for maske. At man selv skaber noget, som bliver til et flot produkt, som man har lyst til at gå med. 

Det mest frustrerende derimod er, at jeg ikke synes, det skrider hurtigt nok fremad. Jeg er ikke så god til at nyde selve strikkeprocessen, men vil gerne nå til slutmålet hurtigst muligt, hvilket resulterer i, at jeg strikker hele tiden og skynder mig for at blive færdig.

Hvad strikker du på lige nu, og hvad er dit næste projekt?  

Jeg er ikke i gang med noget lige nu, men har netop færdiggjort Novicen fra PetiteKnit i en lækker garnkombination af Önling No. 1 og silkmohair. Jeg har flere projekter i støbeskeen, som bare venter på, at jeg kaster mig over dem: Et trekantet tørklæde, som jeg ved hvordan skal se ud, men ikke har fundet en opskrift på endnu, en Fluffy Fluffy Sweater, en Sorbet cardigan fra Mille Fryd eller en Ultimate Go To Sweater fra Plummum.

 Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil i gang med at strikke?

Først og fremmest; køb noget ordentligt garn – for damn, der er meget tid at spilde, hvis du bruger mange timer på at lave noget, som ikke giver et ordentligt resultat eller bliver ødelagt efter et par vaske. En hjemmestrikket sweater skal emme af luksus og blødhed og ikke af akryl og dårlig kvalitet.

Dernæst; vælg noget nemt at starte med, så du ikke overkomplicerer det for dig selv – så ender du måske med at give op på halvvejen. Sørg også for at have en livline du kan ringe til, når du sidder med en svær udfordring – en formulering i en opskrift, en teknik eller andet, som gør, at du går i stå.

Jeg var desuden selv glad for at starte med at strikke på forholdsvist store pinde, da arbejdet så skrider hurtigere frem – så følte jeg, at der skete hurtige fremskridt, og det motivererede mig til at fortsætte. 

Vi håber, at Lottes ny-strikkerhistorie har givet flere af jer blod på tanden. I er desuden altid velkomne i show-roomet i Søborg, hvor vi kan guide og vejlede jer.

 Glæd jer til at møde vores næste ny-strikker om kort tid.