Önling designer Nordisk strik - men hvad betyder det?

Önling strikkede trøjer i bunke

Som designfirma beliggende i Danmark er det naturligt at lægge sig op af både den danske og den nordiske designtradition. Men hvad mener vi egentlig, når vi siger, at vi designer Nordisk strik og hvad betyder det for os?

I de nordiske lande er vi kendt for vores minimalistiske, enkle og naturlige stil. Den unikke, nordiske stil har præget både boligindretning, mode og madbranchen de sidste mange år og er stadig enormt populær. Det nordiske look har sågar fået sit helt eget buzz word, kaldet New Nordic. 

Yndlingsstrik 4 forside sort/hvid

Den nordiske stil tager inspiration fra den rå, nordiske natur og fra det faktum, at vi er meget påvirket af årstiderne. Vinteren er lang, og i perioder får vi kun få timers dagslys. Dette betyder fx i boligindretning at vi indretter os lyst, hyggeligt og funktionelt, således at vores hjem bliver et sted hvor vi føler os hjemme, og hvor vi kan hygge os med vores kære. I madbranchen har dette betydet fokus på at bruge og udforske sæsonens lokale råvarer, og at få meget ud af lidt. Så når alle de dyre restauranter serverer kål i 100 forskellige variationer, så er det altså et udtryk for New Nordic.

"Hos Önling betyder New Nordic at vi indbygger mange
af de samme principper i vores design af håndstrik,
som bolig- og madbranchen gør i deres."

Draka islandsk sweater fra Önling

Hos Önling betyder New Nordic at vi indbygger mange af de samme principper i vores design af håndstrik, som bolig- og madbranchen gør i deres. Vi bruger naturmaterialer, designer i afdæmpede farver og tænker i funktionelt og ofte enkelt og tidløst design.

Det er egentlig ikke noget vi gør med vilje – det er nok nærmere en stil som ligger dybt i os nordboere. Vi kan bedst lide det enkle design, som giver ro og balance og som ikke stritter i for mange retninger. Vi er vel også en smule påvirkede af janteloven – selvom vi ikke tænker over det i hverdagen. Med det mener jeg, at vi har det bedst i tøj som klæder os, men som ikke tiltrækker sig alt for meget opmærksomhed. Altså enkelt, minimalistisk og tidløst tøj i afdæmpede, nordiske farver. Gerne med fokus på den lille, lækre detalje, som giver designet et løft.

Desuden er det en naturlig del af New Nordic regimet, at man producerer ansvarligt, med brug af lokale råvarer, mindst muligt spild og med respekt for sine medarbejdere. Dette er uden tvivl et resultat af, at vi er et rigt samfund, med en tradition for demokrati og ligeværd, og det giver os heldigvis råd til at bekymre os om miljøet, det enkelte menneske og om dyrevelfærd.

"Desuden er det en naturlig del af New Nordic regimet,
at man producerer ansvarligt, med brug af lokale råvarer,
mindst muligt spild og med respekt for sine medarbejdere."

Garnspoler, naturlige til Nordisk strik

Hvis vi skal sammenfatte en definition af, hvad Nordisk strik betyder i Önling-regi, ser det altså således ud:

 1. Naturlige materialer: Uld, cashmere, silke, mohair, bomuld, hør ( kan hver især linke ind til kits efter materialer).
 2. Rolige, douche farver: Inspireret af den rå, Nordiske natur.
 3. Funktionelle og tidløse designs: Som kan bo i dit skab i mange, mange år og som bliver en klassiker.
 4. Fokus på den lille detalje, det lækre mønster eller en speciel teknik
 5. Minimalistisk ift mønstre: Vi designer ofte ensfarvede designs, og når vi bruger mønstre, er de inspirerede af den islandsk strikketradition og holdt i dæmpede farver.
 6. Hvor muligt, bruger vi rigtig gerne lokale råvarer (uld), håndfarvede garner, og planteindfarvede garner (som helt naturligt giver et nordisk udtryk).
 7. Ansvarlighed: 60% af det garn vi sælger er økologisk og bæredygtigt garn. Det er vigtigt for os, da det giver os vished om, at vi gør vores bedste for planeten samt for dig som skal gå med tøjet.

  Lotte Ronan 
  Medstifter og CEO, Önling 

  Nordisk strik, stemning