TIPS: Sådan sammensætter du farver

TIPS: Sådan sammensætter du farver

Det kan indimellem være svært at finde de helt rette farvekombinationer, hvis du for eksempel strikker i forskellige garnrester eller strikker mønstre med striber eller flerfarvestrik. Her har vi samlet vores bedste tips til at sammensætte farver og nuancer, så du får et harmonisk resultat, du vil værdsætte år efter år!

farvecirkel

Et godt sted at finde inspiration er farvecirklen, som du kan gå til på forskellige måder.
  1. Du kan vælge farver, der ligger ved siden af hinanden i en farvegruppe. Det kan for eksempel være blå og lilla eller rød og orange. Det giver et mere roligt og balanceret udtryk i dit strik. 

  2. Farver, der ligger i en 90 graders vinkel fra hinanden, komplimenterer også ofte hinanden godt. Det kan være farver som grøn og orange eller rød og lilla.

  3. En tredje tilgang er at se på komplementærfarver. De ligger direkte overfor hinanden i farvecirklen. Rød og lyseblå er et godt eksempel på to komplementærfarver, der klæder hinanden godt. Med komplementærfarver kommer der lidt mere ‘spræl’ i dit farvespil.
     

Farvevalg i restestrik

Hvis du kaster dig over et projekt i restegarn, behøver du ikke at lægge en endelig plan fra start - men det kan være rart at have lidt retningslinjer for, hvordan man træffer sine farvevalg.

Sådan laver du flotte farveskift i dit restestrik

 

En ting ad gangen
Prøv at træffe én beslutning ad gangen og læg det næste garn, du planlægger at strikke med frem, så du holder dig selv til beslutningen, og ikke starter med at vurdere den næste, mens du strikker videre. 

Referencer i harmoni
Du kan opnå balance og mindske et ’rodet’ udtryk på flere måder.

Referencer: Brug farver igen. Har du fx pink i toppen, skaber det sammenhæng med en omgang pink eller to et andet sted.

Fades: Skal du skifte ud af en farvefamilie, så gør det ved at strikke en fade, hvor du starter på den nye farve - og så trækker den, du siger farvel til, ind igen en omgang eller to. Så undgår du, at farverne ser for stribede ud.

Farveharmoni: Brug farvecirklen til at træffe beslutninger om næste skridt. Fx start med en farvegruppe (orange/rød) og udvid med pink/gul. Skal der spræl på, så start med at bruge komplementærfarverne (og deres naboer). 

Når strikkefastheden passer
Når du har besluttet din strikkefasthed (og opskrift), så lav en liste til dig selv med forskellige kvaliteter fra din restekurv, som kan bruges. Det kan evt. testes med en strikkeprøve. Listen er god at have ved hånden, når du skal beslutte, hvilken garntype, der skal være den næste. Husk, du sagtens kan strikke med 1, 2 eller flere tråde i samme projekt – bare strikkefastheden passer! 

Se flere tips til strik med rester her.