Strik er godt for dit mentale helbred

Afstress med dit yndlingsstrik, tekande og strikketøj

Der er næsten ikke noget, der giver så meget velbehag, som at sætte sig efter en lang dag hvor man tager strikkepindene frem og lige strikker videre på strikketøjet.

Det er ikke kun os strikkere, der har opdaget, at strik er godt - og ikke kun til kolde vinterdage men også for det mentale helbred. Inden for de seneste år har flere doktorer og professorer lavet studier, der viser, at strik og hækling er særdeles godt til at afhjælpe stress og angst.

Lægerne mener, at den rytmiske gentagelse, man laver, er med til at få kroppen til at slappe af og hjertet til at slå langsommere. Derudover er der en gevinst ved at udfolde sig kreativt og skabe smukke ting, og dét kan være med til at styrke selvtilliden. Der er blandt andet lavet undersøgelser af piger med spiseforstyrrelser, hvor de fortæller at noget af dét, der hjælper dem i deres helbredelsesproces er, når de lærer noget nyt, og er gode til det.

"Strik hænger ofte sammen med at hygge sig,
og hvad enten det er alene eller i selskab med andre,
giver det overskud på den mentale balance."

Som noget nyt viser forskning også, at ældre kvinder og mænd, der strikker, er mindre udsat for alderssygdomme i hjernen, end folk der ikke strikker. I et studie med en kontrolgruppe af ældre mennesker der læste og lavede ’kryds og tværs’, demonstrerede strikke-gruppen betydeligt mere positive takter end de ikke-strikkende. Resultatet af studiet illustrerer, at man ved at strikke kan holde de ændringer, som alderdommen medfører, på afstand.

Jeg tror, at disse teorier hænger sammen med, hvordan vi strikker. Selvfølgelig gør vi det derhjemme, men vi gør det også ofte i selskab med andre, hvad end det er med strikkegruppen, til strikkesalon, i kirken eller hvor man nu mødes. Vi mødes med andre, og det betyder at vi er sociale, mens vi dyrker vores hobby. Strik hænger ofte sammen med at hygge sig, og hvad enten det er alene eller i selskab med andre, giver det overskud på den mentale balance.

Når man sidder ude i virkeligheden og strikker, kommer der andre strikkere og snakker og fortæller, og man er sammen i et fællesskab helt uden at gøre noget - uden at kende nogen. Og strikkere er så søde mod hinanden. Dét er selvværd og selvtillid spundet med fibre og uld. 

garnbunke med barn i mange farver, økologisk uldgarn

"Dét er selvværd og selvtillid spundet med fibre og uld." 

Som strikkere vil vi også gerne blive bedre. Det er de færreste af os, der bliver ved med at strikke det samme, eller bliver på det samme niveau. Oftest vil vi gerne udfordres og prøve noget nyt - i hvert fald en gang imellem. Det kan være en ny opskrift, eller et nyt garn og det er med til at holde vores hjerne skarp, så vi hele tiden lærer nye færdigheder.

Jeg kender en, der siger, at strikkere er bedre mennesker - nu er vi også raskere mennesker, og jeg vil ønske, at min læge ordinerer strik til mig, næste gang jeg kommer derop, hvis hverdagen bliver lidt for travl.

Mette Lundstad, designpraktikant hos Önling