Upcycling: Sådan får en kjole helt ny værdi

Upcycling: Sådan får en kjole helt ny værdi

Der er intet, som er mere bæredygtigt end at bruge sine eksisterende ting i mange, mange år, og gerne slide dem op. Næstbedst er det, at omdanne noget man ikke længere bruger, til noget helt andet, som man har lyst til at bruge. Det kalder man upcycling i modebranchen - hvilket betegner at man tilfører noget brugt en helt ny værdi.   

Brug op, før du producerer nyt 

Hos Önling går vi rigtig meget op i at producere bæredygtigt og at formindske spild. Vi har tidligere opkøbt stofrester fra andre tøjbrands hos vores leverandører og produceret unika-tøj ud af det, for at mindske spild af tekstiler. Det er trods alt bedre at bruge ting, som allerede ER produceret op, fremfor at producere nyt. Vi synes det er en smuk tanke at vi kan forvandle rester til nye produkter, som får deres helt egen værdi og berettigelse.

Ud fra samme princip har vi nu lavet en lille unika-kollektion af tasker, som vi sælger opskrifter og sykits til. Kittet består af stof fra nogle smukke blondekjole-rester fra vores tøjsalg, som vi synes fortjener et helt nyt liv i form af makeup punge og en mulepose

Muleposen har vi kaldt "Kom igen" og de 3 makeup punge har fået navnet "Mange punge små" ud fra den tanke, at selvom det kan virke som en lille ting, så gør mange bække små, en stor å. Hos Önling vil vi gerne bidrage til at den å skal blive til en flod, som så gerne skal munde ud i et stort, rent hav!

En kjole får helt nyt liv

Vi fik den idé at en kjole, som vi har haft liggende på vores lager i et stykke tid pga. en svær pasform, skulle have et nyt liv. Kjolen er lavet af en kraftig og utrolig smuk bomuldsblonde og er derfor meget egnet til at blive omdannet til smukke muleposer og tasker. Efter en del måle- og idéarbejde er der nu kommet 2 opskrifter og 2 sykits ud af det. Én kjole bliver således til 4 tasker: En mulepose og 3 mindre makeup punge.

Upcyclet kjole bliver til luksus mulepose og makeup punge

Se mønsteret til den upcyclede mulepose her.

Se sykittet til den upcyclede mulepose her

Du vil tydeligt kunne se, når du modtager kittet, at det tidligere har været en kjole, idet du vil få underdelen med den smukke blondetunge, når du køber dette kit til muleposen, eller du vil modtage overdelen af kjolen, når du køber kittet til de 3 makeup punge.

Se mønsteret på de 3 upcyclede makeup punge her

Se sykittet til de 3 upcyclede makeup punge her

Upcyclet kjole bliver til luksus mulepose og 3 makeup punge

Upcycling i modebranchen - en svær disciplin

Modebranchen har store ambitioner om at komme mere igang med upcycling, men det er desværre ikke kommet meget længere end til idéplanet endnu. Det er nemlig en svær - og meget kostbar - disciplin, da den er utrolig tidskrævende. Det kræver at man opkøber brugt tøj - eller laver et take-back program - og redesigner og omsyer alle styles. Vi er imponerede af Eileen Fisher i USA, som vi synes har præsenteret et seriøst bud på upcycling - læs om deres brand "Renew" her.

Et alternativ til at upcycle det enkelte stykke tøj er, at man upcycler tekstilerne som det er lavet af, ved at omdanne dem til nye tekstiler. Det er der mange eksempler på eksisterende og nye start-up firmaer, der eksperimenterer med, men der er desværre nok lange udsigter til at tekstilerne kan blive billige nok og i så god kvalitet, at de kan genbruges til at producere nyt tøj i. 

Sådan kan du selv komme igang med at upcycle 

Mens vi venter på at de store tøjproducenter for alvor kommer igang med upcycling, kan vi heldigvis selv gå igang! Det nemmeste er, at kaste sig ud i mindre upcycling projekter, som ikke kræver store mængder af ensartet stof. Det kan fx være puder, tasker, net, make-up punge, børnetøj osv. Det kræver naturligvis at du kan sy en smule og har adgang til en symaskine, men herudover har du ikke brug for nogle særlige forudsætninger. 

Kig i dine gemmer - højst sandsynligt har du noget tøj du ikke bruger mere, eller en flot kjole med at lille hul, men hvor stoffet sagtens kan bruges til noget nyt? Måske har du nogle aflagte gardiner, en smuk dug, som du er træt af eller som har pletter eller andet. Hvis ikke, så gå på jagt i genbrugsbutikker, hvor du meget ofte kan finde flotte ting og sager. 

Gå herefter på jagt på YouTube efter videoer, som viser dig hvordan du syr dine egne ting. 

Hvis du gerne vil igang med at sy tasker, kan du tilmelde dig én af Önling's syworkshops i efteråret 2020, hvor du lærer at sy en "Origami-taske. Også et oplagt upcycling projekt! 

Önling har en lang række opskrifter og sykits til de fineste tasker - her kan du også finde inspiration til, hvad du kan bruge dine stofrester til. Du kan se syopskrifter på diverse tasker her.