Et langt liv er et godt liv
Indimellem kan det virke, som om der er gået inflation i bæredygtighed. Producenterne slås om at lancere det næste grønne tiltag, tage tomme emballager retur eller tilbyde kunderne at sælge deres brugte tøj. Secondhandbutikkerne er ved at drukne i fast fashion, der bliver givet til genbrug for at gøre plads i garderobeskabet – og i samvittigheden.
Men uanset hvor grøn en produktion, vi udvikler, eller hvor mange certificeringer, der findes, vil det allermest bæredygtige produkt altid være det, der aldrig bliver produceret.
Den filosofi har vi spundet ind i Önlingprodukternes livscyklus. Vi vil gerne have, at det du skaber med vores garner, er tøj, der bliver slidt op – enten af dig eller måske ligefrem dem, du lader strikken gå i arv til. Det stiller krav om kvalitet. Kvalitet i materialerne, i designet og ikke mindst i muligheden for genanvendelse og restebrug.
For at din strik skal kunne leve et langt liv – og gerne længere end både dig og os – skal materialerne være af en helt særlig kaliber.
Hos Önling bruger vi udelukkende naturmaterialer*, der ikke bliver forarbejdet mere, end at de beholder de egenskaber, naturen har givet dem. Det gør vi, fordi de har en holdbarhed, ingen tekstiler kan leve op til.
Det kan betyde, at du vil opleve, at en bluse eller en hue strikket med Önlings garner kan ‘fnuldre’. Det er ikke en fejl, og det er slet ikke et tegn på et ringe garn. Det er tværtimod en naturlig egenskab, der i virkeligheden er et kvalitetstegn.
*Vi har ét enkelt garn, som indeholder 25% genanvendt polyester (for bedre slidstyrke), og det er vores strømpegarn, Önling No 18.
Det er nemlig dit bevis for, at garnet ikke er det, der hedder 'superwashed’ – en proces, der gør uld vaskbar ved høje temperaturer, men som driver rovdrift på naturen med brug af både giftige kemikalier, ekstra vand og mikroplast. Samtidig med at processen fjerner de dele af ulden, der gør den varm og naturlig.
Superwashed er med andre ord ikke et produkt, vi ønsker at sætte vores navn på eller sælge. Vi kerer om den kvalitet, som garnet er født med, fordi det betyder, at din færdige strik holder og er rar at på. Vi plejer faktisk at sige, at vores garner ikke bliver slidt – de patinerer og bærer tidens præg på smukkeste vis. Det eneste du skal gøre, er at passe godt på din strik med vores gode råd til vedligeholdelse.
Bliv klogere på, hvordan du holder din yndlingsstrik i topform
Design med langtidsholdbare linier
Trends og bæredygtighed er to størrelser, der sjældent går hånd i hånd – i hvert fald ikke ret længe af gangen. Simpelthen fordi det, der stilmæssigt er født af i dag, hurtigt bliver forældet – uanset hvor bæredygtigt det er produceret. Og så ryger det bagest i skabet, videre til kælderrummet eller loppemarkedet for til sidst at ende i en pose til genbrugsbutikken.
Derfor er det enkle, det klassiske, det tidløse også en væsentlig del af at være bæredygtig. Når vi belaster kloden, hver gang vi producerer et stykke tøj, bør vi i det mindste vælge et design, vi også har lyst til at gå med om 10 år. På den måde øger vi også sandsynligheden for, at du vælger at strikke noget, du gerne vil gå med længe.
Hos Önling tror vi nemlig også på, at langtidsholdbarhed er vejen til den bedste relation med vores kunder. Derfor har vi besluttet, at vores design – altså både mønstre, snit og farver – skal holde lige så længe som vores kvalitet, og vi kommer heller ikke konstant med nye modeller eller kollektioner.
Vi vil eksempelvis hellere give dig gode ideer til, hvordan du kan forny det, du allerede har strikket, end at opdatere en eksisterende model med en minidetalje – og så i øvrigt sælge opskriften som ny.
På samme måde har vi et fast sortiment af farver, og så tilføjer vi fra tid til anden nye nuancer, eller tager nogle ud igen, hvis I ikke forelsker jer i dem – men det er aldrig trendbestemt. Vi vil ikke bidrage til trendhjulet ved at sælge dig farver, bare fordi de er oppe i tiden.
Vi går nemlig efter at blive eviggyldige medlemmer af din garderobe; yndlingsting du tager frem igen og igen og elsker lige højt, hver gang du tager dem på. Det lader sig kun gøre, hvis alt det, vi sælger dig har værdi hver dag, hver uge, hvert år og hvert årti.
Det bæredygtige break-up
Vi ved det godt. Selv om vi gør alt vores bedste for at være blandt dine garderobeyndlinge, er det ikke altid,
kærligheden består. Heldigvis er en Önlingstrik født med evnen til at blive genanvendt – på flere forskellige måder. Vi kalder det for det bæredygtige break-up.
Først og fremmest er vores kvalitet så god, at du uden betænkeligheder kan lade din strik gå i arv; giv den en skånsom håndvask eller lad den hænge ude en dags tid, så den er frisk igen og giv den videre til en, der forhåbentlig vil elske den lige så højt, som du har gjort.
Hjemmestrik kommer – i modsætning til industristrik – med en indbygget mulighed for at begynde forfra.
For du kan altid trevle op og strikke om eller strikke nyt. Derfor kan en løsning være, at forandre den strik, du er blevet lidt træt af. Vi vil altid gøre vores bedste for rådgive og komme med gode ideer til, hvordan du kan give
nyt liv til det, du allerede brugt kræfter og energi på at strikke
Overskudsgarn er uden sammenligning det mindst
bæredygtige garn, der findes. Simpelthen fordi det, der bliver produceret, men som aldrig bliver brugt, er noget, der trækker seriøst ned i det store klimaregnskab.
Og hvis du er, som vi er, så har du stort set altid en bunke med garnrester liggende – eller måske ligefrem flere. Det vil vi hos Önling gerne gøre op med, og derfor har vi besluttet at gå til kamp – ikke mod, men med resterne!
Det bedste er naturligvis at sikre, at du ender med så få rester som muligt – fordi det betyder, at du bruger det garn, du køber. Derfor har vi udviklet en masse forskellige strikkekits, der indeholder en dejlig opskrift og den mængde garn, du skal bruge til den model og den størrelse, du har valgt. Ender du alligevel – mod forventning – med hele nøgler i overskud, tager vi dem selvfølgelig retur
Men alt det gør det ikke alene. Derfor har vi en hel sektion i vores webshop med opskrifter, der er velegnede til at strikke med restegarn, så du kan få noget brugbart og værdifuldt ud af dine rester.
Indimellem giver vi også mulighed for at komme til en Önling-workshop, hvor vi deler ud af vores viden om og gode råd til at få brugt så mange garnrester som muligt. Vores erfaring er, at der faktisk kan sport i at få brugt hver en tråd, før I køber nyt – og det er vi helt vilde med!
Vi arbejder kontinuerligt på at udvikle endnu mere materiale og flere guides til jer med garnresterne i alle skuffer, fordi vi ved, hvor vigtigt det er, at vi bruger hver en centimeter garn, der bliver produceret. Tænk bare på den rejse, det har været igennem for at nå hjem til dig.
Her kan du blive klogere på hvordan du strikker med alle dine garnrester
Et sidste farvel til din strik
På et tidspunkt må selv den bedste uldstrik give op. Træt, mæt af mange dage, måske med slidhuller på albuerne eller ribkanterne. Er din yndlingsbluse kommet hertil, så kan du glæde dig over, at den fik et langt liv, der blev brugt i det bedste selskab.
Du kan også vælge at trevle din udslidte sweater op, og genbruge det garn som ikke er for slidt, til mindre strikkeprojekter. Tanken om en hue eller et par vanter, som er lavet af den gode, gamle sweater, som din mormor måske har strikket, luner helt ind i maven.
Se, det er ægte slow fashion.