Sådan bliver en strikkeopskrift til

Sådan bliver en strikkeopskrift til

I dag skal I med bag kulisserne i vores kerneforretning – nemlig i den del, der handler om at udvikle et nyt design, som til sidst ender med en færdig strikkeopskrift, der kan udgives til kunderne i syv størrelser fra en xs til en 3xl. Vi har taget en snak med Katrine Hannibal, vores chefdesigner og kreative direktør, som giver os et unikt indblik i processen.    

Katrine Hannibal - strikkedesigner hos Önling

Hele Önling-teamet involveres i processen på det ene eller andet tidspunkt fra start til slut, når et nyt design med tilhørende opskrift kommer til verden. Det tager typisk et sted mellem 100-150 timer fra den første spæde idé til den færdige opskrift ligger klar. 

Den gode idé

Vi har flere designere i Önling, som kontinuerligt påvirker vores designlinje og kommer med indspark og ny inspiration. Katrine Hannibal selv står dog bag langt de fleste af vores over 120 opskrifter og har uden undtagelse en finger med i spillet altid. Det hele starter med en god idé.

Sådan bliver en strikkeopskrift til

”Jeg finder inspiration til mine nye designs mange steder; på gaden i Danmark og i udlandet, i gamle magasiner og gennem Instagram. Men når jeg virkelig skal tænke kreative tanker, flygter jeg op til mit sommerhus nær Skagen. Her er en ro, jeg ikke finder andre steder, og den vanvittigt smukke og rå natur inspirerer mig mere end noget andet. Her har jeg lavet de første noter og skitser til adskillige af Önlings designs som flere af modellernes navne også afslører; Vesterhavssweater, Skagensjal og Vesterhavssjal er blot få af dem.” fortæller Katrine.

Flot solnedgang over vesterhavet

Sommerhus i Skagen - her får Katrine Hannibal sin inspiration

At skrive en strikkeopskrift er en kunst

Når den gode idé er tænkt til ende begynder alle beregninger og skitseringer, som skal være på plads, før det nye design kan strikkes op første gang. Beregningerne tjekkes og regnes igennem af minimum to sæt øjne ad flere omgange for at fange fejl og ukorrektheder.

Sådan bliver en strikkeopskrift til - tegner

”Vi graduerer ALLE designs uden undtagelse i syv størrelser fra xs til 3xl. Ud fra vores beregninger kan opskriften skrives ned, og den disciplin er i sig selv en kunst. Der er massiv forskel på, hvordan vi alle læser og forstår, og en strikkeopskrift skal ramme bredest muligt, men samtidig være tro mod Önlings stil og sprog,” lyder det fra Katrine.  

Nu er det endelig tid til strikkeprocessen

Først nu er det tid til at få strikket det nye design op af vores professionelle teststrikkere. Denne del af processen tager lang tid. Både fordi teststrikkerne skal strikke sig igennem en helt ny opskrift, som kan være mere eller mindre kompliceret, men det er også her, at alle fejl skal findes – store som små. Hvis den nye opskrift er ekstra kompliceret, beder teststrikkerne ofte om mere detaljeret forklaring og tekniske tegninger, der er med til at illustrere en given teknik. 

”Når vores teststrikkere er igennem, gøres de sidste rettelser på opskriften, som nu også korrekturlæses ad flere omgange af kyndige sprog- og strikkenørder. Og vi er ikke færdige endnu; Nu skal den nye model med til photoshoot, så vi kan vise både helhed og detaljer bedst muligt til vores kunder. Inden opskriften kan udgives, skal den desuden layoutes af vores grafiske designer, så den ligner alle andre af Önlings opskrifter i både opsætning og øvrigt udseende, som er vigtigt for vores professionelle udtryk,” siger Katrine.

Strikketøj med flotte striber

Det er også i denne sidste del af processen, at eventuelle håndtegnede strikketegninger, der viser diverse anvendte teknikker, rentegnes og gøres forståelige for andre end designerne selv. 

At leve af det man elsker

”Og NU er vi ved at være ved vejs ende, ” siger Katrine med et smil på læben. Opskriften skal nu oversættes til engelsk af vores oversættere, og derefter er den klar til at gå online på både dansk og engelsk på vores website og på den internationale opskriftplatform Ravelry.

”Det er noget af det fedeste jeg ved – at designe og tænke kreative, krøllede tanker. Men man skal ikke underkende, at det er en lang proces fra første note til færdigt resultat – med en masse ’frem og tilbage’ og administration også. Men jeg elsker det og tænk sig, at jeg kan leve af at gøre det, jeg elsker,” afslutter Katrine.

Nu starter markedsføringen af det nye design til både danske og internationale kunder, men det er en helt anden sag, som I kan få lov at høre mere om en anden dag.

Du kan få et kig på alle Önlings designs her. 

Af Signe Kamper Kankelborg, PR og Kommunikation, Önling