Slow fashion handler også om mennesker
Hver gang du tager et stykke strik på, som du selv har strikket, følger der en fortælling med. En fortælling om de mennesker, som har taget hånd om dyrene, som har vasket og indfarvet ulden, som har spundet garnet og som har transporteret det til Danmark. Mennesker, som med deres hænder er med til at give sjæl til hver nøgle garn, Önling får ind ad døren – og som vi sender ud til vores kunder.
Vi anser det som menneskelig ansvarlighed, og i Önling har vi fra første dag haft fokus på at sikre, at de mange mennesker, der er med til at skabe vores garner, har et godt liv. Netop fordi deres fortælling bliver vævet ind i din, er det vores ansvar, at det også er en fortælling, du har lyst til at bære – og måske give videre.
Mennesker i produktionen
Bevidstheden om, hvad verdens tøjforbrug kan betyde for de mennesker, der er involveret i produktionen, er blevet større i de seneste år – og vi tror på, at det har været en vigtig erkendelse. Det er på ingen måde bæredygtigt, at vores tøj risikerer at koste menneskeliv, og vi har derfor et ansvar for at sikre os, at tekstil- og garnfabrikkernes ansatte har ordentlige og sikre arbejdsvilkår.
Den holdning er støbt ind i fundamentet for vores produktion af Önlings garner.
98% af vores garn kommer fra europæiske producenter i Italien og Skotland, hvilket garanterer, at de basale arbejdsvilkår er fastlagt efter EU’s direktiver.
Derudover har vi besøgt vores europæiske producenter, der for flertallets vedkommende er familiedrevne virksomheder med en stab af fastansatte medarbejdere. Under vores besøg har vi på nært hold oplevet, hvordan de vægter sikkerhed, gode arbejdsforhold og høj livskvalitet for de ansatte.
Ét er, at vi har en god og tæt kontakt til vores umiddelbare leverandører, og at flere certificeringsordninger favner hele leverandørkæden – noget helt andet er selv at være ude og se, hvordan arbejderne har det. Intet slår at give et andet menneske hånden og se vedkommende i øjnene, når vi skal være sikre på, at virkelighedens
arbejdsvilkår lever op til dem på papiret.
Derfor håber vi på at kunne besøge de steder i bl.a. Australien og New Zealand, hvor dyr lægger ryg til råvarerne til vores garner, og hvor erfarne mennesker er de første, der får ulden mellem hænderne.
Selv om den del af produktionen foregår på den anden side af kloden, skal den foregå på rette vis.
Samtidig er vi også i færd med at blive klogere på, hvordan vores bomuld bliver produceret – og herunder hvilke vilkår arbejderne på bomuldsfarmene har. Bare et årligt onlinebesøg vil kunne gøre en forskel for vores – og dermed din – tryghed ved leverandørkæden. Desuden forpligter vi os til hvert år at sikre os, at vi har et opdateret certifikat fra producenten.
Mennesker i designet
Måske har du opdaget, at strikkeopskrifter er lidt dyrere hos os end mange andre steder – og det er der en god grund til. Vi afregner nemlig en højere pris med strikdesignerne for de digitale opskrifter, fordi vi gerne vil sikre, at de rent faktisk kan leve af deres arbejde.
Det kan nemt tage 50 timer at udvikle en kvalitetsstrikkeopskrift, og dertil kommer tiden til at strikke en prototype og oversætte opskriften, men alligevel er det, som en strikkeopskrift ikke længere er noget værd. Derfor har vi valgt at gå den anden vej og insistere på, at prisen på en opskrift skal afspejle det arbejde, designeren har lagt i den. Vi tror på, at det giver langvarige relationer og gør, at designerne har lyst til at blive ved med at skabe de fantastiske opskrifter, som du strikker efter.
Følelsen af uldgarnet mellem fingrene, lyden af flittige strikkepinde, stoltheden over at skabe et stykke yndlingstøj med dine egne hænder. At strikke handler om så meget mere end at fylde garderoben – det handler også om afstresning og mental sundhed. At slå hjernen fra og bruge hænderne på noget, der bliver skabt af lyst og kreativitet, fylder sjælen op og giver velvære.
Men når det gælder vores kunder handler bæredygtighed også om at sikre, at det færdige stykke tøj er lige så godt for huden og kroppen som for hjertet.
Derfor er ingen af Önlings garner ‘superwashed’. Superwashed er en kemisk overfladebehandling, der skal sikre, at garnet ikke krymper. Vi har et enkelt garn, der er benævnt ‘unshrinkable’. Her er effekten resultatet af en gammeldags og mere skånsom proces, hvor ulden bliver lagt i et natriumbad, der beskytter ulden mod at trække sig sammen i vask.
Image by Freepik
For mange er strikning en soloaktivitet – måske netop fordi det er en aktivitet, der også handler om at give hjernen en tiltrængt pause. Men hos Önling kunne vi godt tænke os at vise, hvordan strikning kan være en social aktivitet, der gør det nemmere at møde nye mennesker.
Vi drømmer om at kunne invitere jer til endnu flere arrangementer, så som strikkesaloner og foredrag, for på den måde at knytte bånd mellem jer og os. Vi tror på, at give tilbage – i form af muligheden for at skabe et rum, hvor I kan mødes om den røde tråd, der binder jer sammen. Hvis du har en konkret ide eller et forslag til, hvordan vi knækker arrangementsnødden, så hører vi meget gerne fra dig.
Fra begyndelsen har vi hos Önling ønsket at skabe en virksomhed, som vi selv ville have lyst til at arbejde i – hver dag. I vores øjne går et ansættelsesforhold begge veje, og som ‘önling’ skal du også have energi og sjæl med hjem efter en arbejdsdag.
Vores medarbejdere er selvfølgelig funktionæransatte med overenskomstlignende vilkår, og vi vægter en sund og menneskelig balance mellem fritid og arbejde. Som noget helt naturligt tager vi praktikanter, og vi har både flexjobbere og folk i jobprøvning via kommunen.
Som du sikkert selv har oplevet, er det at strikke sundt for sjælen, og vi har flere gange set, at det taktile arbejde med garn er så godt for overbelastede hjerner, at mange mennesker er kommet i gang med arbejdslivet igen efter at have været forbi os. Det er der, hvor det for alvor giver mening at gå på arbejde.
Önling er i det store hele stadig en lille virksomhed, så vi er ikke lønførende. Men vi ved også, at energi, sjæl og garn ikke kan sættes ind på husholdningsbudgettet. Derfor arbejder vi kontinuerligt hen mod at kunne skrue op for vores lønninger samt at forbedre forholdene for vores ansatte.
Mennesker i verden omkring os
Vi synes selvfølgelig, at strikning kan meget, men vi vil gerne indrømme, at garn ikke er løsningen på alt. Og dog. For fra starten har Önling lagt kræfter i at bidrage til organisationer, der på forskellig vis gør verden til et bedre sted at være. For os handler menneskelig bæredygtighed nemlig også om at gøre godt for andre mennesker.
Nogle af vores projekter
# Vi laver særlige strikkeopskrifter, hvor hele eller dele af salget går til forskellige velgørende organisationer, fx Julemærkefonden og Landsorganisationen SIND.
# Vi samler garn ind til varmestuestrik – det bliver bl.a. til halstørklæder til hjemløse og socialt udsatte.
# Vi donerer gerne garn, hvis folk henvender sig med et godt projekt. Bl.a. har vi givet garn til en klinik for
spiseforstyrrelser i Odense, hvor de bruger strik som del af terapiarbejdet.
# Vi har en aftale med foreningen Neonatalstrik, der får strikket især huer til for tidligt fødte børn – vi indsamler og leverer de blødeste garnrester ind fra vores kunder, der til gengæld får rabat på næste køb.
Hvis du donerer garn til os, bliver du 'belønnet' med en rabatkode til en gratis strikkeopskrift.
Her kan du læse mere om hvordan du donerer dit restegarn til gode formål
Jeg vil gerne donere garn
Vi sorterer og afleverer garnet til de rette organisationer ca 3 gange om året.
Har du en ide til, hvor Önling kan hjælpe?
Vi hører altid gerne fra personer eller organisationer, der mener, at vi kan gøre en mærkbar forskel for en god sag – og er den garnrelateret, er det kun endnu bedre. Kontakt os gerne på info@oenling.com